Entre el 9 i el 10

Erik Schmitz

REFUGI

L’artista Erik Schmitz muntà, en directe, la seva obra ‘REFUGI’, la culminació d’una obra col·laborativa iniciada l’any passat que s’ha incorporat de forma permanent a l’itinerari de La Vinya dels Artistes / celler Mas Blanch i Jové

Aquesta escultura pretén, com el seu nom indica, donar aixopluc. En aquest cas, a través de la forma representativa d’una guineu es vol establir el vincle amb la fauna de la zona. Es tracta d’un acte simbòlic que recau en l’acció de les persones per generar aquest espai de protecció. Prendre consciència de la necessitat dels nostres gestos vers l’entorn per assegurar que, a través d’una convivència sana, mantinguem un ecosistema ric el qual repercuteix positivament al nostre benestar.

L’escultura és de caràcter participatiu i col·laboratiu. Un cop instal·lada l’estructura principal, els participants ho completaren amb materials orgànics propis de la vinya. La voluntat és de ser respectuosos amb el paisatge natural i reflexionar sobre la condició efímera i la importància d’actuar i protegir amb perseverança, l’entorn. És una obra que va canviant i que permet infinites interaccións.

Durant tota l’activitat, 100% a l’aire lliure, hi hagué un acompanyament musical a càrrec de Lauzeta. Lauzeta és alosa, ocell de cant melodiós, en occità, la llengua dels trobadors. Així, ni més ni menys, és com aquest duet folk de Lleida format per Nuria García i Joan Baró s’endinsa en l’univers màgic i meravellós de la música celta, per transportar a cada indret on toquen fins al cor d’Irlanda amb l’ajuda de les seves veus i instruments. Reels, jigues, cançons de taverna i balades íntimes, Lauzeta és sinònim de festa i de bon rotllo!

“Sento que l’obra “Refugi” ha estat íntegra, tant en els eu procés de creació com de presentació. El fet d’ésser parcialment completada amb sarments l’ha dotat d’un caràcter ancestral que ha tingut al virtut de transportar-nos als orígens”

“L’experiència de participar a La Vinya dels Artistes ha suposat una grata immersió en el paratge natural en el que es troba i en un ambient familiar. L’oportunitat de crear una obra molt especial ha estat possible gràcies a aquests ingredients”

Erik Schmitz

Fotos: Erik Schmitz

Mutatge de l’obra col·laborativa “Refugi” de l’Erik Schmitz

Carlos Pazos

Erik Schmitz
Schwäbisch Hall (Alemanya), 1993.

Erik Schmitz Coll és un artista nascut a Alemanya i crescut a terres de ponent. Llicenciat en Belles Arts per la UB el 2016 a Barcelona, es va especialitzar principalment en escultura, però durant els seus estudis a la UNAM, a Ciutat de Mèxic, també va aprendre les tècniques del gravat i l’estampació. El 2020 finalitza els seus estudis com a tècnic superior d’Escultura aplicada a l’espectacle i en Projectes i direcció d’obres de decoració a l’Escola d’art Ondara de Tàrrega. Ha participat en nombrosos festivals d’art, ha fet obres per a l’espai públic i ha participat en nombroses exposicions col·lectives arreu de Catalunya, Espanya i Europa.

Schmitz utilitza l’art com a mitjà per comunicar-se i manifestar pensaments. Concep la creativitat com una via intuïtiva, subtil i suggeridora entre l’artista i l’espectador-receptor. Li interessa el concepte però la seva prioritat és que l’observador rebi i s’identifiqui amb l’obra. És per això que els protagonistes de les seves creacions són la figura humana i animal, la vegetació, el paisatge i la geografia. Amb la temàtica, el contrast i el gran format, pretén trencar amb la quotidianitat, amb les rutines contemporànies i els estigmes establerts. Busca també oferir un respir que pugui donar lloc a la reflexió i que reverteixi amb una millor convivència.