Any 6

Frederic Amat

ESCLAT

El Frederic Amat, els avantpassats del qual tenen arrels aquí a La Pobla de Cérvoles i van ser els creadors de l’Enciclopèdia Espasa, va crear “Esclat”, una instal·lació que vol vestir la pedra de llum, un esquitx de punts ceràmics que es fonen amb el paisatge i il·luminen les roques. Un homenatge íntim a la seva mare Pilar Noguera Espasa a qui mai va conèixer perquè morí només 5 mesos després de donar a llum.

“Vaig arribar a un revolt a on em varen imantar cinc grans rocs i una balma que, com una gran llengua de pedra, sobresortia en el camí convidant a deixar en la seva cavitat dessota un testimoni artístic quasi amagat i generador d’una estelada com un miler de punts ceràmics. Un esclat que esquitxa de reflexions i vesteix de llum la pedra nua.”

“Em cal afegir la meva singular aproximació amb aquest indret de la Pobla de Cérvoles a on un dia, a mitjans del segle XIX, el meu besavi Josep Espasa Anguera va emigrar, amb el seu germà Pau, cap a Barcelona per a sobreviure d’aquesta eixuta terra. L’any 1858 va trobar feina com a repartidor d’edicions de novel·les i històries en fascicles que en aquella època foren de gran demanda (…) dos anys més tard, a l’edat de vint-i-un, obrir l’editorial Espasa que temps després editaria la primera enciclopèdia en llengua castellana: “Enciclopedia Universal Europeo Americana”, coneguda com a “Enciclopèdia Espasa”.

Frederic Amat

Inauguració. La Festa de l’any 6 a la Vinya dels Artistes.

Frederic Amat

Màgnum edició col·leccionista
Frederic Amat

 

Frederic Amat biografia

Frederic Amat
BARCELONA 1952

Pintor el treball del qual desafia una única forma de categorització. La seva obra ha estat exposada i publicada a tot el món. La seva concepció oberta de la pintura l’ha portat a integrar en el seu treball creatiu múltiples llenguatges artístics.

Ha realitzat escenografies per a la dansa i el teatre a partir de textos de García Lorca, Beckett, Juan Goytisolo, Koltès, i Octavio Paz. Així mateix ha dirigit i conformat els espais escènics de l’òpera El viatge a Simorgh de Sánchez Verdú i dels oratoris Oedipus Rex de Stravinsky / Cocteau i Maddalena ai piedi di Crist de Caldara. També ha il•lustrat diverses obres literàries com Les Mil i Una Nits o L’Odissea.

En les seves intervencions en espais arquitectònics ha desenvolupat projectes que combinen pintura, escultura i ceràmica: El Mural de les Olles, Villanurbs, Pluja de Sang o Mur d’Ulls. En la mateixa direcció plural ha estès la pintura a l’àmbit de la cinematografia en pel·lícules com Viatge a la lluna, Foc al càntir, L’Udol, Danse noire i Deu Dits.