Any 12

Josep Vallverdú

LLANGA

L’obra que es presenta a la Vinya, anomenada “Llanga”, és una representació escultòrica d’un dibuix creat per l’artista. Aquest dibuix és un llangardaix, un dels animals que ha estat protagonista d’obres de l’autor com Saberut i Cua-verd. Amb aquesta obra, amb el Llanga, Vallverdú busca capturar l’essència i la imaginació present en les pàgines dels seus textos i donar-li vida a través de l’escultura.

De fet, Vallverdú té dues passions: escriure i dibuixar.

Una de les raons fonamentals perquè l’obra de Josep Vallverdú hagi de tenir un lloc a Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové és la seva afinitat amb la terra. Amb arrels pageses, Vallverdú posseeix un coneixement directe de la vida rural i ha demostrat al llarg de la seva trajectòria un compromís amb la defensa i difusió de la cultura pagesa. Vallverdú gaudeix treballant la terra i vivint en plena harmonia amb la natura. Mitjançant aquesta obra, s’estableix una unió simbòlica entre el seu amor per la terra i el seu llegat literari, creant així una experiència artística única i enriquidora. Aquesta obra també estableix una feliç síntesi amb el “Poema de l’Home” de Guillem Viladot, gran amic de Vallverdú, obra que també està instal·lada a La Vinya dels Artistes.

D’aquesta manera, la presència de l’obra de Josep Vallverdú a la vinya dels artistes de Mas Blanch i Jové és un homenatge merescut a un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i un dels més reconeguts, i esdevé una representació tangible de la seva imaginació literària i un símbol de la seva passió per la terra, una manera de preservar i compartir la seva contribució a la cultura i d’inspirar altres artistes i amants de la literatura.

L’animalística és molt present en l’obra de Josep Vallverdú. Al Bestiolari hi ha un poema dedicat al llangardaix:

El llangardaix o lluert
és tot ell de color verd.
Es passeja, ufanós,
senyorívol, orgullós.
I tot de sobte s’afua
sense deixar-se la cua.

Gossos i gats, animals amb els quals pot conviure, són els protagonistes de la seva obra: Rovelló, el gos etern o L’home dels gats; però també en són, de protagonistes, tot d’altres animals a La conquesta del barri, Un estrany a l’Arca, El venedor de peixos, Un cavall contra Roma, Tres xacals a la ciutat, En Mir, l’esquirol; Gasand i el lleopard, El vol del falcó, Lladres de cavalls.

És un autor amb molta sensibilitat pels animals i per l’ecologia. I ho demostren el Bestiolari i el Bestiolari 2 amb dibuixos de Manuel Cusachs i amb pròlegs, el primer, de Pep Coll i, el segon, de Josep-Lluís Carod-Rovira.

La inauguració va tenir lloc el 17 de juny de 2023 i  fou una festa totalment a l’aire lliure amb un sopar a peu dret maridat amb els vins del celler Mas Blanch i Jové, l’actuació de la Companyia Cassigalls i la música de Jordi Montàñez.

“D’aquesta manera, la presència de l’obra de Josep Vallverdú a la vinya dels artistes de Mas Blanch i Jové és un homenatge merescut a un dels autors més prolífics de les lletres catalanes i un dels més reconeguts, i esdevé una representació tangible de la seva imaginació literària i un símbol de la seva passió per la terra, una manera de preservar i compartir la seva contribució a la cultura i d’inspirar altres artistes i amants de la literatura.”

“L’obra que es presenta a la Vinya, anomenada “Llanga”, és una representació escultòrica d’un dibuix creat per l’artista. Aquest dibuix és un llangardaix, un dels animals que ha estat protagonista d’obres de l’autor com Saberut i Cua-verd. Amb aquesta obra, amb el Llanga, Vallverdú busca capturar l’essència i la imaginació present en les pàgines dels seus textos i donar-li vida a través de l’escultura.”

Carme Vidal-Huguet

Fotos: Montse Solà

Inauguració. La Festa de l’any 12 a la Vinya dels Artistes.

Màgnum Edició Col·leccionista Eva Lootz

Màgnum edició col·leccionista 
Josep Vallverdú

Carlos Pazos

Josep Vallverdú
Lleida, 1923

És un escriptor català reconegut, especialment per les seves novel·les per a nens i joves. Ha residit a diverses localitats, però ha deixat empremta en tots els llocs on ha passat. Actualment viu a Puiggròs, a la comarca de Les Garrigues.

La seva passió per publicar és evident en la seva extensa obra, que inclou més de 60 narracions per a joves i nens. És conegut per la seva sèrie de llibres sobre el gos travesser Rovelló, que ha guanyat nombrosos premis i ha estat adaptada a sèries d’animació.

Vallverdú és considerat un “fabulador” i un “grafòman impenitent”. Ha rebut nombrosos premis i ha estat candidat al premi Hans Christian Andersen. La seva obra reflecteix una reflexió crítica sobre la naturalesa humana i busca provocar una resposta emocional en el lector.

A més de la seva dedicació a l’escriptura, Vallverdú és conegut per ser un defensor de la cultura i ha estat descrit com un “agitador cultural”. És una figura important en el pensament contemporani de Lleida i ha contribuït a l’enriquiment de la literatura infantil i juvenil de Catalunya.

El 9 de juliol de 2023 ha fet 100 anys i en el seu centenari Vallverdú continua treballant i publicant llibres. Ha rebut nombrosos reconeixements, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el doctorat honoris causa per la Universitat de Lleida.