Any 9

Eva Lootz

LA HUELLA

L’Eva Lootz és una artista pionera en el camp de les instal·lacions escultòriques. D’un estil propi i amb registres molt heterogenis, l’obra de Lootz està marcada per la interacció de matèria i llenguatge. A partir de la recerca i el qüestionament contínu, crea espais i obres alienes a la moda, molt personals i experimentals que transiten per la pintura, els materials efímers, la tridimensionalitat… Practicant una reflexió contínua entre matèria, llenguatge i art.

L’obra, “La Huella”, concebuda per La Vinya dels Artistes és una gran petjada el taló de la qual sobresurt de la terra i alberga una olivera trasplantada des del mateix camp d’oliveres on està situada. El conjunt està construït amb pedra seca fent-se ecos dels murs que formen terrasses en la finca del celler.

Una petjada parla de la presència d’allò absent, parla de la memòria, parla del temps i en l’era digital ens recorda que no només tenim una petjada digital sinó que el nostre cos té una materialitat, l’empremta del qual s’inscriu en l’entorn immediat.

La petjada d’una sabata concretament parla dels nostres passos, del caminar, d’allò “passatger”, de la fugacitat de la nostra existència i també de les mediacions, del nostre viure a través d’utensilis  i eines.

A més, en aquest cas es tracta d’una petjada particular, una petjada-sola en la que el taló sobresurt del terreny. El caminant fa els seus passos dins de la terra i pertany, per tant, a la terra. Segons Lootz, reconèixer que no som “amos i senyors” de la terra sinó que pertanyem a ella és, en aquest cas un avís als caminants.

Els 450 assistents presents en la inauguració de l’obra d’Eva Lootz el dia 6 de juliol de 2019 van poder conèixer la nova sala Saó del celler on es trobaven exposats els dibuixos de l’artista i també van poder visitar altres escultures que es troben a La Vinya dels Artistes, així com l’impressionant obra de 60m. “Entre el Cel i la Terra” que el pintor Gregorio Iglesias va crear durant dos mesos enmig de La Vinya dels Artistes i que actualment recobreix les quatre parets de la sala de bótes del celler.

“La Huella” va ser inaugurada amb la posta de sol de fons i amb uns parlaments ecologistes compartits tant per l’artista com pels responsables de Mas Blanch i Jové.

La festa a l’aire lliure va comptar amb un solo de percussió de Luis Tabuenca, músic que ha estrenat l’òpera de càmera “Hor” a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, va continuar amb un sopar sota les estrelles maridat amb els vins Petit Blanc Saó, Saó Blanc, Saó Abrivat i Saó Expressiu del celler, després la festa va acabar amb el DJ Miquel Salla i les etèries bombolles de sabó del Pep Bou.

“Per a mi ha estat un gran plaer poder intervenir en el celler Mas Blanch i Jové de La Pobla de Cérvoles i espero que l’extraordinària iniciativa de La Vinya dels Artistes sigui una empenta per emplenar amb nova vida aquesta regió tan bonica.”

“Una petjada parla de la presència d’allò absent, parla de la memòria, parla del temps”

Eva Lootz

Fotos: Elsa García

Inauguració. La Festa de l’any 9 a la Vinya dels Artistes.

Màgnum Edició Col·leccionista Eva Lootz

Màgnum edició col·leccionista 
Eva Lootz

Carlos Pazos

Eva Lootz
Viena, 1940.

Eva Lootz cursa a Viena estudis de Filosofia i Arts Plàstiques i es llicencia en Direcció de Cinema i Televisió. A la fi dels seixanta es trasllada a Espanya i a partir de 1973 comença la seva activitat expositiva.

Partint de plantejaments anti-expressius i processuals, tendents a una ampliació del concepte de l’art, evoluciona cap a la creació d’espais intersensorials i envoltants o, en termes de l’autora, cap a un “art continu”. La seva obra, en la qual hi ha un marcat interès per la interacció de matèria i llenguatge, es caracteritza des de l’inici per la utilització de registres heterogenis.

Entre les seves exposicions destaquen “Metal” (Madrid 1983), “Noche, decían” (Fundació La Caixa, Barcelona 1987), “Alfombra escrita” (Amsterdam 1990),  “Arenas giróvagas” (Tarragona 1991), “A Farewell to Isaac Newton” (South London Gallery, Londres 1994), “La madre se agita” (València 1997), “Eva Lootz” (Boras 1997, Lund 1998 Suecia, Odense, Dinamarca 1998), “Ich und Du” (Colònia 2000), “Derivas” (Oporto 2001), “Berggasse 19” (Madrid 2001), “La lengua de los pájaros” (Palacio de Cristal del Retiro, MNCARS, Madrid 2002), “Sedimentacions”  (Fundació Sa Nostra Palma, Eivissa, Maó  2004), “Paisajes hidráulicos” (Santiago de Compostela 2007), “Hidráulica 2” (San Sebastián  2008),  “Hidrotopías – escritura del agua” (Fundació Suñol, Barcelona 2009), “Viajes de agua” (Casa Encendida, Madrid 2009), “A la izquierda del padre”  (Fundación Real Casa de la Moneda, Madrid 2010/2011), “Drawing as Thought”  (Skissernas Museum  Lund , Suècia 2011/2012), “Nudos” (Círculo de Bellas Artes, Madrid 2012), “La canción de la tierra” (Tabacalera, Madrid 2016),”Cut Through the Fog” (C.G.A.C. Santiago de Compostela, 2016/17) y  “Binomio, Arte y Ciencia” (CNIO, Madrid 2017).

Ha realitzat intervencions permanents en l’espai públic com a “NO-MA-DE-JA -DO” en les Illa de la Cartoixa a l’Expo 92, “La mano de Lineo” (Bohuslän, Suècia 1996), “Endless Flow” (Silkeborg , Dinamarca 2002), com intervencions efímeres “Proyecto Recoletos” (Il.luminació de Nadal del Passeig de Recoletos, Madrid 2004), “Luna Ciega” dins de la iniciativa d’El Corte Inglés “Entorno lo transparente” (El Corte Inglés, Carrer Serrano, Madrid 2008). En el marc de l’Expo 08 ha construït “La oreja parlante”, peça situada a la riba dreta del riu Ebre (Saragossa 2008).

Va ser professora de la Facultat de Belles Arts de Conca en els primers vuit anys després de la seva fundació i ha impartit cursos i conferències en Facultats de BB AA d’Espanya, Suècia, EUA i Xile, al Museu Thyssen Bornemisza (gener 2006), als cursos d’estiu de la Universidad Rei Juan Carlos i al Museu del Prado (juny 2009).

Va obtenir el Premi Nacional d’Arts Plàstiques el 1994, el Tomás Francisco Prieto de la Fundación Real Casa de la Moneda el 2009, el premi MAV (Dones en les arts visuals) el 2010 i el Premi de la Fundació Art i Mecenatge el 2013.