Els Premis Vinari d’Enoturisme, organitzats per Vadevi, es van donar a conèixer el passat dijous 9 de juny en un acte celebrat als jardins del Restaurant El Celleret de Família Torres, a Parcs del Penedès. Els Premis d’Enoturisme, l’any passat vinculats directament amb el concurs de vins, han agafat entitat pròpia i han esdevingut aquest 2022 un projecte independent que ha reconegut aquells projectes, experiències o activitats vinculades amb el turisme del vi d’arreu de Catalunya.

Els Premis Vinari d’Enoturisme d’aquest 2022 s’han obert a cellers, cooperatives vitivinícoles, allotjaments, restaurants i empreses i entitats d’àmbit privat que tinguin la seva seu social a Catalunya i les candidatures han estat evaluades per un jurat especialitzat en enoturisme.

El premi Vinari d’Enoturisme a la Millor visita enoturística i Experiència de tast se l’endugué l’esmorzar al celler Mas Blanch i Jové. El celler, situat al pintoresc poble de La Pobla de Cérvoles, compta amb un singular projecte enoturístic que vincula art, vi i territori. Aquest premi es suma als nombrosos reconeixements rebuts anteriorment, com el Premi d’Enoturisme de Catalunya categoria Art i Cultura a l’any 2015, el premi GAC al Col·leccionisme el 2018 o el Premi Bonart, l’any 2019.

Mas Blanch i Jové, a través de la seva Vinya dels Artistes, ha articulat un itinerari entre vinyes i oliveres amb escultures i instal·lacions artístiques de reputats creadors com Carles Santos, Eva Lootz, Evru/Zush, Frederic Amat, Carlos Pazos, Susana Solano, Joan Brossa, i Josep Guinovart, entre altres. De fet, el mateix celler fou dissenyat pel pintor Josep Guinovart i a la sala de tast s’hi pot veure el In Vino Veritas, l’última gran obra d’aquest artista. A més de les obres que es troben permanentment exposades tan a la Vinya dels Artistes com a dins del celler, s’hi programen exposicions temporals.

L’experiència guardonada completa aquest itinerari artístic amb un esmorzar de pa de pagès i productes artesans de la zona, maridats amb els vins ecològics i de muntanya elaborats al mateix celler.

La llista sencera de guardonats és la següent:

Premi a la Millor Activitat Mediambiental: Curs de plantes comestibles i maridatge de vins del Celler Can Roda

Premi a la Millor Activitat Cultural i Social: Malvasia, entre el mar i el cel, Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

Premi a la Millor Activitat Solidària: Cep Passes Solidàries, de Vins el Cep

Premi a la Millor Activitat Innovadora: Nit de Glamping i Observació d’Estrelles entre vinyes, de Llopart

Premi a la Millor Iniciativa Emprenedora: The Wine Truck, bar de vins 

Premi a la Millor Experiència Enogastronòmica: Festival Gastronòmic CORPINNAT

Premi a la Millor Visita Enoturística i Experiència de Tast de Vins: Esmorzar al Celler, Mas Blanch i Jové

Menció Especial en la categoria per Casa Vermouth Padró, de Padró i Família

Premi al Millor Allotjament Enoturístic: Cal Puig By Can Marlès, Celler i Enoturisme.

Els Premis Vinari d’Enoturisme tenen per objectiu promocionar i potenciar l’enoturisme de qualitat a Catalunya, fomentar-ne el coneixement i la difusió com a activitat de proximitat i estimular-ne la pràctica, així com incentivar els cellers, empreses i/o entitats d’àmbit privat, amb seu a Catalunya, a la millora contínua de les seves ofertes i innovar a l’hora de plantejar noves propostes enoturístiques.

A més a més, pretenen divulgar entre els consumidors la cultura, el territori i les característiques dels vins catalans a través de l’activitat de l’enoturisme.

MAS BLANCH I JOVÉ A LA RUTA DEL VI DE LLEIDA

Propostes turístiques

Quan viatgis cap a Lleida, no perdis l’oportunitat de fer enoturisme per les seves terres. El vi que produeixen forma part de la denominació d’origen Costers del Segre.

Viatge enològic per les terres de Lleida

Són vins que creixen en terres calcàries, sota un clima mediterrani d’aire continental, amb hiverns freds i estius càlids.

Consulta el web de l’Associació Ruta del Vi de Lleida. Allà trobaràs totes les novetats dels cellers, així com una acurada selecció de restaurants i allotjaments a la zona.

La visita a un celler pot ser l’excusa perfecta per recórrer algunes de les set subzones de producció de la DO: el Segrià, Raimat, Artesa de Segre, l’Urgell, el Pallars Jussà, les Valls de Riucorb i les Garrigues.

Per exemple, pots veure com es practica l’agricultura orgànica per oferir un vi de qualitat. Et mostraran com cullen amb cura el seu propi raïm per fer el vi, i com s’autoabasteixen gràcies a una explotació agrícola sostenible pròpia (de blat, ordi, alfals…) que alimenta els seus porcs, vaques, etc. Ah, i no t’oblidis de tastar el seu oli, que el premsen allà mateix.

Molts cellers d’aquesta zona, com d’altres, t’obren les portes després de l’estiu perquè participis a la verema, un esdeveniment de llarga tradició que es combina amb celebracions a municipis del voltant. Com que les vinyes estan en diferents altituds, i en funció del temps que ha fet a l’estiu, la verema pot començar a l’agost i acabar a l’octubre-novembre.

Una recomanació. Vés a trepitjar les vinyes més altes de la denominació d’origen, a 1.000 m d’alçada. Hi ha un celler que fermenta el vi d’una manera curiosa. Fan servir uns cubs de pedra del segle XII. Si els tastes, notaràs que són vins més aromàtics.

I saps que hi ha cellers que fan néixer el vi d’entre les pedres? Les vinyes estan plantades en una antiga gravera i produeixen un vi ecològic de qualitat.

Aquestes són algunes recomanacions, però a l’Associació Ruta del Vi de Lleida te’n faran moltes més. Ja tens ganes de tastar un vi de Costers del Segre?