Els tipus de vi i les seves diferents classificacions és un d’aquells aspectes que desperten grans divergències entre els molts amants d’aquesta beguda.

La cultura de el vi és tot un món (o hauríem de cridar-ho “univers”?) I en moltes ocasions és complicat trobar una classificació de tipus de vi que ens permeti poder triar a la botiga o al supermercat el que més s’ajusti als nostres gustos.

L’origen d’aquestes divergències procedeix normalment de les diferents fonts de classificació, segons criteris tècnics, legislatius, etc.

Actualment, els tipus de vi que es poden trobar al mercat són gairebé infinites, amb magnífiques denominacions d’origen de tots els racons d’Espanya (la Rioja, Madrid, Lleida …), i moltes vegades la informació que conté els seus etiquetes són d’escassa ajuda a l’utilitzar un llenguatge excessivament tècnic allunyat dels coneixements de l’comú dels mortals.

Els diferents tipus de vi i les seves característiques que et anem a mostrar a continuació busca simplificar el cada vegada més complex procés d’elecció perquè d’un simple cop d’ull puguis fer-te una idea del producte que tens a les mans.

Tipus de vi que pots trobar i com distingir-los

Comencem la nostra categorització de vins per la més coneguda: negres, blancs, rosats, generosos i escumosos, per després, en cadascuna d’aquestes subcategories, veure succintament les classes de vins que et pots trobar.

vi negre

Hi ha diferents classes de vins negres, però tots coincideixen en un color que va des del vermell o el porpra fins el robí o el vermell pàl·lid. Tots els tipus de vi negre s’elaboren utilitzant raïms vermelles o blaves.

Habitualment, els vins negres es consumeixen com a acompanyament d’aperitius, dinars o sopars en major mesura que sols.

Els estils de vi negre són els següents:

Vins afruitats, lleugers de cos i amb pocs tanins. Als cellers de Lleida hi trobareu.
Vins de mig cos i moderadament tànics, com els Chiantis.
Vins de ple cos i molt tànics, com els Bordeus.

vi blanc

Els diferents tipus de vi blanc presenten un color que va des del groc o el daurat fins al verdós.

Sense comptar els escumosos i els dolços, els blancs es poden dividir en 3 categories:

Vivaços i secs, sense dolçor, com passa en molts vins italians.
Secs, amb caràcter i cos ple, com els de Borgonya i els californians més costosos. També trobareu aquest tipus de vins a cellers de vi de Lleida
Semisecs, com l’alemany Liebfraumilch.

vi rosat

Com el seu nom indica, són vins de tons rosats elaborats amb raïms vermelles i que presenten molt pocs tanins. A l’igual que els blancs, els rosats s’han de consumir freds.

Els estils de vi rosat més populars reben el nom de Blush o rubor, força dolços, i els vins Rose, que poden ser secs o dolços.

Tant als vins rosats com als blancs i negres se’ls coneix com a vins de taula, i la seva graduació alcohòlica oscil·la entre el 8,5% i el 14%.

vi generós

Són vins amb un major contingut alcohòlic a causa de que l’alcohol és agregat durant el procés de fermentació o després.

Els estils de vi generós són els secs, com la Camamilla o el Xerès Fi (excel·lents per als aperitius); i els dolços, com els vins de Porto (ideals per a les postres).

vins escumosos

Són els vins que presenten bombolles de diòxid de carboni. Els vins escumosos de fama mundial són el xampany francès i el cava espanyol.

Els tipus de vi escumós poden anar des dels semisecs o dolços fins als bruts, totalment secs.

Hi ha altres moltes classificacions de tipus de vi, però la que t’hem presentat és perfectament vàlida per a prendre un primer contacte amb aquest inabastable univers cultural que és el vi.