El vi ecològic, també conegut com vi bio, porta anys fent-se un forat en els principals països vinícoles de el món, entre els quals destaca també Catalunya. Dins de les nostres fronteres, els vins ecològics de la D.O. Costers de Segre de Lleida han guanyat nombrosos premis per la seva incontestable qualitat.

Totes les etapes d’elaboració de vi ecològic, des del cultiu de les vinyes fins al seu pas pels cellers, es caracteritzen per la seva sostenibilitat.

El propòsit dels cellers ecològics de Catalunya és la promoció de l’anomenada agricultura ecològica, que és aquella que es mostra respectuosa amb el medi ambient i l’entorn en el qual és elaborat el vi.

Què és un vi ecològic

El primer requisit perquè un vi es consideri ecològic és complir amb la normativa referent a agricultura ecològica de la UE, des del moment en què es conrea el raïm fins que el vi és comercialitzat.

Els vins ecològics són elaborats amb raïms ecològics certificats per la CCPAE a Catalunya –Consell Català de la Producció Agrària Ecològica-, conreats amb pràctiques naturals que respecten el cicle natural de les plantes i sense emprar cap tipus de producte químic com plaguicides o fertilitzants. D’altra banda, la verema es realitza de forma manual.

Els cellers ecològics solen utilitzar adobs naturals orgànics per a una millor conservació de la flora microbiana dels terrenys, optant per l’ús d’animals com ovelles o porcs per netejar les males herbes.

Per elaborar vins ecològics tampoc s’afegeixen clarificants ni sulfits, està prohibida l’eliminació d’anhídrid sulfurós per processos químics, la desalcoholització parcial de el vi i la crema de biomassa procedent de les vinyes.

Diferències amb un vi tradicional

El control realitzat a la cadena productiva és el que més diferencia els vins ecològics dels vins tradicionals. A continuació et mostrem algunes de les característiques diferenciadores dels vins ecològics:

Ús d’adobs naturals, gairebé sempre procedents de la pròpia biomassa de les vinyes.
No s’utilitzen agrotòxics ni cap tipus d’afegit químic.
Totes les tasques de sembra i recol·lecció són manuals, sense que s’utilitzi cap classe de maquinària.
Els nivells de carboni han de ser mínims.
Els suros de les ampolles han de ser naturals.
Les etiquetes han d’especificar el seu procés d’elaboració i ingredients.
D’altra banda, els vins ecològics compten amb una concentració de polifenols superior a la dels vins tradicionals, de manera que resulten més saludables per a l’organisme. Els polifenols són poderosos antioxidants molt beneficiosos per a la prevenció de malalties cardiovasculars i de diferents tipus de càncers.

Com reconèixer un vi ecològic

Si vols adquirir una ampolla de vi ecològic i assegurar-te que ho és realment, t’has de fixar en la seva etiqueta, en la qual ha d’aparèixer el logotip del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE.